2 stroke plug reading help

Related:
Create New Tag

4/15/2018 8:32 PM
Edited Date/Time: 4/16/2018 1:07 PM

2006 KX250 with fresh too end and full TMR motor and this is what my plug looks like. I think it was running crisp but had a ping/ sneeze when under load, what do you think? I was at a 155 main, 52 pilot, stock needle on second from top. This is for about 2000 elevation and it was 85 degrees. Tom Morgan who built the motor was calling for sea level and 160, 55, and same on the needle... I run C12 and Motul 800 at 40:1

Photo

|

Don’t piss off the old people - the older they get the less “life in prison” is a deterrent for them!

2020.5 KTM 450 SXF FE
2006 KX250

4/15/2018 10:34 PM

What fuel are you running?

|

2017 RMZ450
2005 YZ250-sold :,(
1998 YZ250
2005 KX250F

80% of the time it works every time
IG @2HRacing
Thanks to : Factory Effex, N2Dirt, Acerbis, DT1, Fasthouse, Matix, FMF, ASV, 100% & Mika Metals

4/15/2018 11:29 PM
Edited Date/Time: 4/16/2018 1:07 PM

mattyhamz2 wrote:

What fuel are you running?

VP C12 straight with motul 800 at 40:1

|

Don’t piss off the old people - the older they get the less “life in prison” is a deterrent for them!

2020.5 KTM 450 SXF FE
2006 KX250

4/16/2018 5:46 AM

Put a NEW plug in and do a jetting run. That plug looks like its been in for a while. What oil and ratio?

|

4/16/2018 7:13 AM
Edited Date/Time: 4/16/2018 1:06 PM

lumpy790 wrote:

Put a NEW plug in and do a jetting run. That plug looks like its been in for a while. What oil and ratio?

Lumpy,

That was a new plug on a fresh top end with straight C12 and Motul 800 at 40:1

|

Don’t piss off the old people - the older they get the less “life in prison” is a deterrent for them!

2020.5 KTM 450 SXF FE
2006 KX250

4/16/2018 7:30 AM

mattyhamz2 wrote:

What fuel are you running?

bvm111 wrote:

VP C12 straight with motul 800 at 40:1

Weird that its still pinging. Our 05 pings with pump gas, but the motor is all stock as well as jetting. As soon as you put vp110 or c12 in, it runs perfect

|

2017 RMZ450
2005 YZ250-sold :,(
1998 YZ250
2005 KX250F

80% of the time it works every time
IG @2HRacing
Thanks to : Factory Effex, N2Dirt, Acerbis, DT1, Fasthouse, Matix, FMF, ASV, 100% & Mika Metals

4/16/2018 11:23 AM

mattyhamz2 wrote:

What fuel are you running?

bvm111 wrote:

VP C12 straight with motul 800 at 40:1

motul 300v ??

are you using 4stroke oil for a 2 stroke? Only know the motul 710 and the motul 800 for a 2 stroke.

|

4/16/2018 11:57 AM

Photo
Or
Photo

|

4/16/2018 1:06 PM
Edited Date/Time: 4/16/2018 1:09 PM

mattyhamz2 wrote:

What fuel are you running?

bvm111 wrote:

VP C12 straight with motul 800 at 40:1

r18b wrote:

motul 300v ??

are you using 4stroke oil for a 2 stroke? Only know the motul 710 and the motul 800 for a 2 stroke.

oops... yeah I looked up at my shelf in the shop and typed the wrong one in... sorry for the confusion!

|

Don’t piss off the old people - the older they get the less “life in prison” is a deterrent for them!

2020.5 KTM 450 SXF FE
2006 KX250

4/16/2018 4:35 PM
Edited Date/Time: 4/16/2018 4:37 PM

That is a hair rich IMHO, but it also depends greatly on the last ride you did and where about the throttle was when the engine was shut down.

If you are experiencing pinging, that is a sure sign of low octane, lean jetting, I would increase your octane to see if it goes away, it should.

How do you do plug checks?

Post results!

|

4/16/2018 4:59 PM

I've got a 162 main in mine. It pinged a little last week when it was 34 degrees. Saturday was 70 and it ran perfect. I run 1 gallon of C12 to 4 gallons of 93 @ 32:1.

|

Tomac and/or Anderson for 2020.....

4/16/2018 11:06 PM
Edited Date/Time: 4/16/2018 11:07 PM

JBoneMotorworks wrote:

That is a hair rich IMHO, but it also depends greatly on the last ride you did and where about the throttle was when the engine was shut down.

If you are experiencing pinging, that is a sure sign of low octane, lean jetting, I would increase your octane to see if it goes away, it should.

How do you do plug checks?

Post results!

That was done at the end of my break in ride and I parked close to where the start straight is at Mesquite MX and it isn't used during open practice. I did a WFO pull reverse up the straight towards the pits and chopped it and hit the kill switch at the top of third gear and pushed it back to the truck. That plug has about 1 hour of ride time on it, should I have put a new plug in just for the jetting pull?

I am using C12 straight as recommended by Tom Morgan... would hate to think I would need more than 112!

Thanks for the advise I appreciate it!

|

Don’t piss off the old people - the older they get the less “life in prison” is a deterrent for them!

2020.5 KTM 450 SXF FE
2006 KX250

4/17/2018 2:16 AM

aha, straight c12 and you have pinging is potentially a sign of lean jetting but the plug looks a hair rich to me...easy test, go up on the main by a size or two and test!

|

4/17/2018 10:33 AM

JBoneMotorworks wrote:

aha, straight c12 and you have pinging is potentially a sign of lean jetting but the plug looks a hair rich to me...easy test, go up on the main by a size or two and test!

That's what I did after I took the photo I went from the 155 to the 160, I dropped a new plug in it and will test again this weekend and report back if it doesn't fix it.

thanks for the help I appreciate it!

|

Don’t piss off the old people - the older they get the less “life in prison” is a deterrent for them!

2020.5 KTM 450 SXF FE
2006 KX250